EUR 1 miljard voor FET flagship programma Quantum Technologies

De Europese Commissie heeft voorgesteld een miljard euro beschikbaar te maken voor een grootschalig Europees onderzoeksprogramma voor quantumtechnologie. Binnen het zogenoemde FET Flagship programma Quantum Technologies zullen wetenschappers van verschillende disciplines de quantummechanica verder ontwikkelen en worden er nieuwe toepassingen op de markt gebracht.

 

Het voornemen voor dit nieuwe Flagship programma is onderdeel van het ‘Technology Package’, een breed pakket aan maatregelen om de digitale economie van Europa te versterken. 

 

Digital Single Market EU

 

 

 

 

 

 

 

Quantum Manifesto

 Verder werken minister Kamp (Economische Zaken) en EU-Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) samen met andere lidstaten, het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen aan een Europese strategie voor de ontwikkeling van quantumtechnologie (het zogenoemde ‘Quantum Manifesto’).

 

Quantum Europe 2016

Tijdens het EU-voorzitterschap organiseert Nederland op 17 en 18 mei een Europese Top over quantumtechnologie in Amsterdam. Hier krijgt het Quantum Flagship een officiële start en wordt het Quantum Manifesto overhandigd aan minister Kamp en commissaris Oettinger. 

 

kamp-oettinger-qutech

Bezoek van Europees Commissaris Günther Oettinger en Minister Henk Kamp aan QuTech 

 

Onderzoeksinstituut QuTech

Wereldwijd is er een wetenschappelijke wedloop gaande om de quantumtechnologie verder door te laten breken. Onderzoeksinstituut QuTech in Delft is hierin een koploper en daarom in 2014 door het kabinet uitgeroepen tot Nationaal Icoon. QuTech haalde in 2015 het wereldnieuws met een wetenschappelijke doorbraak waarmee quantumverstrengeling - een fenomeen aan de basis van quantum technologie - definitief is aangetoond. QuTech werkt in Europa nauw samen met onder andere het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen en de RWTH Aachen.

 

Over quantumtechnologie

De quantumcomputer maakt gebruik van de bijzondere eigenschappen van kleine deeltjes, zogeheten quantumbits. Deze deeltjes kunnen een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Dit kan bijvoorbeeld helpen om de werking van medicijnen op individueel niveau uit te rekenen. Ook de beveiliging van informatie maakt een grote sprong voorwaarts; als quantumcomputers informatie met elkaar uitwisselen, zal die nauwelijks te onderscheppen zijn. 

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn