100+ vragen aan de wetenschap gebundeld in boek

Tijdens de Avond van de Wetenschap op 4 maart werd in Amsterdam het boek Hoe zwaar is licht gepresenteerd. Het is het tastbare resultaat van de oproep door de Nationale Wetenschapsagenda aan alle Nederlanders om vragen aan de wetenschap te stellen. Aan het boek werkten meer dan 100 Nederlandse topwetenschappers mee. Oud-voorzitters van de Wetenschapsagenda Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan namen het eerste exemplaar in ontvangst.

 

De nationale nieuwsgierigheid in kaart gebracht

De Graaf benadrukte dat de Wetenschapsagenda bedoeld is om de Nederlandse nationale nieuwsgierigheid in kaart te brengen en deze te koppelen aan Nederlandse onderzoekers zodat nieuwe inspanningen en samenwerkingsverbanden zullen ontstaan.

 

Na de boekpresentatie  lichtten vijf wetenschappers hun antwoorden toe. Er ontstond een levendige discussie tussen publiek en wetenschappers binnen de verschillende disciplines. De discussie werd gemodereerd door wetenschapsjournalist Pieter van der Wielen.

 

Impressie van de avond op website van De Nationale Wetenschapsagenda

Informatie over het boek Hoe zwaar is licht bij uitgeverij Balans

 

Verbonden agenda's voor wetenschap en innovatie

De Nationale Wetenschapsagenda is een inhoudelijke onderzoeksagenda voor Nederland. Het doel van de agenda is dat wetenschappers, het bedrijfsleven en de maatschappij zich samen gericht inzetten om wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Iedereen in Nederland kon in april 2015 vragen hiervoor insturen. De Kenniscoalitie heeft deze gefilterd en geclusterd en er een agenda van gemaakt.

 

Er wordt gestreefd naar optimale synergie tussen de Kennis- en Innovatieagenda’s van de Topsectoren en de Nationale Wetenschapsagenda. Daarnaast worden de innovatieagenda’s sterker verbonden met maatschappelijke uitdagingen en sleuteltechnologieën van de Europese Commissie (Horizon 2020). Daarmee zullen de agenda’s voor wetenschap en innovatie elkaar waar mogelijk versterken. 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn