nl

Systems Engineering voor Hightech Systems

De Nederlandse hightech (equipment) industrie is een belangrijke pijler onder de innovatieve kracht van de Nederlandse economie. Met innovatieve system onderscheiden Nederlandse bedrijven zich over de hele wereld. Veel van deze bedrijven zijn wereldwijd de nummer 1 of 2 in hun markt. Deze positie hebben deze bedrijven verworven door technologische innovaties effectief te integreren tot systemen die zij wereldwijd kunnen produceren, leveren en service-en. Effectieve en efficiënte system engineering methodieken, technieken en tools die optimaal geïntegreerd kunnen worden in de industriële R&D en engineering processen vormen een noodzakelijk ingrediënt in het succes van deze Nederlandse bedrijven.

Looptijd programma: 4 jaar | 2024 - 2027

De complexiteit van hightech apparaten is enorm en ook de complexiteit van de processen en organisaties waarmee zij worden voortgebracht is enorm. Een recente rondgang langs een aantal toonaangevende bedrijven geeft aan dat de complexiteit de komende jaren nog sterk zal doorgroeien door diverse oorzaken, zoals de integratie van system in systems-of-systems; de toepassing van AI in hightech systemen en toenemend autonoom gedrag van deze systemen; de enorme diversiteit van hightech systemen; de toepassing van hightech systemen is kritisch voor bedrijfsprocessen, veiligheid, etc.

De industrie voorziet een verdere groei van het bestaande tekort aan (systems) engineering experts. In combinatie met de uitdagingen van de groeiende complexiteit, vraagt dit om methodieken (inclusief technieken en hulpmiddelen/tools) voor engineers om de systems engineering uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden en de kracht van de Nederlandse hightech industrie te versterken.

In het Strategisch Programma Systems Engineering voor Hightech Systems wordt door het consortium onderzoek gedaan naar systems engineering methodieken, waarbij vijf programmalijnen zijn geïdentificeerd:

  1. design for system qualities
  2. design for life cycle excellence
  3. systeem evolutie en systeem diversiteit
  4. integratie van systemen in systems-of-systems
  5. systems architecting

Het onderzoek is gericht op het ontwikkelen van methodieken die zijn gevalideerd met industriële use cases, zodat deze methodieken geschikt zijn voor industrieel gebruik.

Aanvrager

Programmaleider

Programmaconsortium

TNO ESI | Radboud Universiteit | TU Delft | TU Eindhoven | Universiteit Twente | Universiteit van Amsterdam

(betrokken bedrijfspartners worden bij de betrokken projecten bekendgemaakt)

Technologische roadmap

Urgente transities

  • Sleuteltechnologieën
  • Circulaire transitie
  • Digitalisering & Smart Industry