TERUGBLIK BEURZEN 2018: Nederland unieke plaats op internationale ruimtevaarttoneel

‘To Space’, ‘In Space’ en ‘From Space’. Onder deze drie noemers presenteerden vijftien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zich op de International Astronautical Conference (IAC), die van 1 t/m 5 oktober 2018 plaatsvond in Bremen.

Het was een vruchtbare week, waarin het Holland High Tech/NL Space paviljoen toneel was voor ontmoetingen met onder andere Japanse en Chinese delegaties, het bedrijf ISIS een deal tekende met het Japanse bedrijf Space BD en het Nederlands ruimtevaartagentschap NSO een Memorandum of Understanding (MoU) tekende met de State Space Agency of Ukraine.

De IAC is het grootste jaarlijks terugkerende internationale ruimtevaartcongres ter wereld, met daaraan gekoppeld een uitgebreide beurs. Ruimtevaartorganisaties en industrie bespreken er met elkaar toekomstige projecten en tonen de wereld de nieuwste ruimte-hightech.

From space there are no borders

Tijdens een speciale NL Space netwerkavond spraken ambassadeur Kingma, HTSM boegbeeld Marc Hendrikse en astronaut André Kuipers het internationale gezelschap toe. “From space there are no borders”, aldus de astronaut. ''Door internationale samenwerking kunnen we met ruimtevaarttechnologie grootse dingen bereiken voor economie, wetenschap en maatschappij''. “Nederland neemt een eigen unieke plaats in op het internationale ruimtevaarttoneel”, aldus directeur van NSO, Harm van de Wetering. “Door realisatie van unieke beproefde oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en de aanwezigheid van ruime kennis en ervaring op belangrijke gebieden, zijn we zijn we voor veel landen, bedrijven en ruimtevaartorganisaties een aantrekkelijke samenwerkingspartner. Dat werd tijdens deze IAC maar weer eens duidelijk”.

De deelnemende bedrijven en kennisinstellingen zijn: Hyperion Technologies, Bradford Engineering, TU Delft, TU Eindhoven, S[&]T, CGI, Airbus, Cosine, ISIS, TNO, Airborne, T-Minus Engineering, NLR en Space Campus Noordwijk. Het Netherlands Space Office (NSO) was ook op het IAC vertegenwoordigd.

Meer informatie is te lezen op de IAC 2018 website.