Quantum inspire

Quantum Inspire: Europa's eerste publieke quantum computing platform

Minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel lanceerden op 20 april Europa’s eerste quantum computer platform in de cloud: 'Quantum Inspire'. Het platform is ontwikkeld door het Delftse QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO. Quantum Inspire maakt de quantumcomputer voor iedereen toegankelijk en rekent – als eerste in de wereld – onder andere met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’.

Met Quantum Inspire wil QuTech de quantumcomputer zo snel mogelijk toegankelijk maken voor een breed publiek. Hiervoor ontwikkelde QuTech een webportal: www.quantum-inspire.com. Kees Eijkel, Director Business Development: "Het platform richt zich vooral op training en educatie, en het ontwikkelen van toepassingen, zodat voldoende mensen met de quantumcomputer aan de slag kunnen als deze eenmaal verder doorontwikkeld en breder beschikbaar is. Dan kan de technologie snel geïntroduceerd worden in de maatschappij."

Een quantumcomputer rekent met quantumversies van bits – de zogeheten qubits. Een (wereldwijde) primeur is dat Quantum Inspire een processor bevat gemaakt van veelbelovende halfgeleider ‘spin qubits’. De quantumcomputer wordt gezien als een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Een quantumcomputer heeft namelijk de potentie om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan ‘gewone’ computers ooit zullen kunnen.

Bekijk de animatie (Engelstalig) waarin het quantum de weg door Quantum Inspire aflegt:
The Quantum Inspire Journey en volg het team toewerkend naar de lancering: Building Quantum Inspire (the making of).

 

Lees meer