Het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gaat de kwalificaties voor nieuwe MBO-opleidingen voor de maakindustrie ontwikkelen. Dat doen zij in opdracht van het landelijk verenigd onderwijs en bedrijfsleven. Daarbij gebruikt de SBB het design dat eerder door de human capital samenwerkende partijen ontwikkeld werd. Circa 42 opleidingen / kwalificaties worden hiermee overzichtelijker samengebracht naar 7 of 8 diploma’s.

Regionale samenwerkingen verbeteren opleidingen
De herzieningen leiden naar verwachting tot betere regionale samenwerking op het gebied van innovatie, zoals in fieldlabs, Centra voor Innovatief Vakmanschap, learning communities en Technohubs. Opleidingen krijgen hierdoor meer ruimte om mee te bewegen met innovaties in technologie en productieprocessen, en met de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Ook krijgen zij meer ruimte om in te spelen op de vraag van bedrijven, voor jongeren nog in opleiding en voor reeds werkenden.

Aantrekkelijkere opleidingen
Met de aanpassingen zijn opleidingen beter te organiseren en worden jongeren niet gedwongen op jonge leeftijd al te kiezen voor een smal beroep. Het doel van de wijzigingen is de instroom van opleidingen verhogen onder nieuwe doelgroepen (zoals vrouwen, jongeren met een migratieachtergrond en reeds werkende mensen).

Tekort aan vakmensen
Het tekort aan vakmensen in de topsector HTSM is zorgelijk. Volgens recente berekening van het UWV zijn er op dit moment 56.300 vacatures in de technische sector (vooral MBO-niveau) en 13.900 in de ICT-sector (vooral HBO-niveau). Technische beroepsgroepen met veel tekorten zijn onder andere machinemonteurs, bouwarbeiders afbouw, loodgieters en elektriciens, elektronicamonteurs en software- en applicatieontwikkelaars.

Naar verwachting stelt de minister van onderwijs in 2022 de aangepaste kwalificaties vast en worden deze in 2023 geïmplementeerd.

Download: presentatie human capital