Aircision en TNO hebben hun veldtesten succesvol afgerond met de eerste optische draadloze verbinding van 10 Gigabit-per-seconde (Gbps) over 2,5 km in Nederland. Hierdoor kunnen 5G- en breedbandnetwerken mogelijk toegankelijker zijn, met een hogere bandbreedte en robuuste connectiviteit. De tests zijn uitgevoerd tussen de Toren in de vestiging VAN TNO Oude Waalsdorperweg in Den Haag en de Luchtwachttoren in Scheveningen. Het is een essentiële mijlpaal in de samenwerking tussen TNO en Aircision, die gericht is op het aanpakken van de groeiende vraag naar data en connectiviteit in de samenleving en de behoefte aan dekking in landelijke en afgelegen gebieden. De ambitie van beide partijen is om Free Space Optic (FSO) Ground-to-Ground systemen te ontwikkelen die 100 Gbps en afstanden van 10km en verder kunnen leveren om veilige breedbandconnectiviteit in Nederland en Europa verder te bevorderen en de innovatieve kracht en concurrentiepositie van de Nederlandse leveranciers op de telecommarkt te versterken.

"Deze veldtest is cruciaal voor onze missie om goed presterende FSO-systemen te bouwen die voldoen aan de vraag naar wereldwijde connectiviteit." zei Aircision CEO Luis Oliveira." Door aan te tonen dat onze technologie werkt op 10 Gbps en 2,5 km, zijn we op weg om beter te presteren dan de technische specificaties van de huidige E-band-oplossingen."

Bijdragen aan digitale transformatie
TNO heeft jarenlange kennis en ervaring in het ontwikkelen en  bouwen van geavanceerde FSO-systemen  en optische systemen  voor ruimtetoepassingen. Van  technologieën die gegevens over duizenden kilometers in de ruimte verzenden, kan Aircision profiteren van zijn gerichte  leveringvan hogere bitrates en de leeftijdover grotere afstandenbedekken. Dit  opent  nieuwe use cases voor het gebruik van FSO, zoals landelijke 4G- en 5G-uitbreiding, 5G-bedrijfsnetwerken en snelle implementatie; dat in overeenstemming is met de belangrijkste doelstellingen van de Europese Commissie voor de komende jaren in het kader van de  programma'Digital Decade' en  'AEurope fit for the digital age'-programma '. TNO en Aircision delenhun  visie en hebben de ambitie om bij te dragen aan de digitale transformatie van de EU.

TNOSpace wil veilige breedbandconnectiviteit mogelijk maken die de groeiende vraag naar data ondersteunt en de communicatie-efficiëntie verhoogt. Ook stimuleren we de economische groei in Nederland en Europa door bedrijven in staat te stellen nieuwe producten te realiseren, nieuwe business te genereren en hun concurrentiepositie te verbeteren. Dit project met Aircision is een mooi voorbeeld van deze doelen in de praktijk." aldus Niel Truyens Senior Business Developer TNO.

In de volgende fase zijn TNO en Aircision van plan om door te gaan  met de ontwikkeling van hun technologie om 20 Gbps over 5 km te leveren voor het eerste product van Aircision dat in het vierde kwartaal van 2021 in het veld wordt getest. Commerciële pilots staan gepland voor 2022. Aircision wordt ondersteund door het Nederlandse FSO ecosysteem voor de ontwikkeling van belangrijke componenten en een wereldwijde veelzijdige supply chain.

Dit project wordt medegefinancierd door Holland High Tech, met een PPS-subsidie voor onderzoek en innovatie in topsector HTSM.