Smart Industry innovaties cruciaal voor Nederland

Op 16 december 2017 verscheen de bijlage 'Smart Industry' bij Het Financieele Dagblad. Deze bijlage is onderdeel van de campagne Smart Industry van Mediaplanet. De artikelen uit de papieren bijlage staan ook op het online platform www.technologischeontwikkeling.nl.

 

Graag verwijzen wij naar het interview met het expertpanel, bestaande uit:

  • Marc Hendrikse, Boegbeeld van de topsector HTSM;
  • Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry; en
  • Tom Bouws, Accountmanager Smart Industry bij de Kamer van Koophandel.

 

Lees verder op technologischeontwikkeling.nl

 

Onderstaand de tekst van het interview met Marc Hendrikse:


1. Wat is het belang van Smart Industry innovaties voor de Nederlandse industrie?

Smart Industry innovaties zijn cruciaal voor Nederland. Ons land kan niet concurreren op lage lonen en tegelijk willen we wel de industrie handhaven. Smart Industry innovaties zorgen voor een hogere productie per medewerker in de industrie.

Door Smart Industry, en digitalisering in bredere zin, toe te passen kunnen we industrie in Nederland houden die anders vanwege de loonkosten zou verdwijnen. Sterker nog: als we dit goed doen, kunnen we zelfs industrie naar Nederland terughalen die in het verleden verdwenen is naar lagelonenlanden.


2. Wat is in uw sector de belangrijkste Smart Industry ontwikkeling?

In onze sector hebben we te maken met lange en brede industriële ketens. Onze producten worden in lage volumes geproduceerd, met een hoge klantvariëteit en uitermate hoge complexiteit. Daar zijn veel leveranciers bij betrokken. Een product kan wel tienduizenden onderdelen bevatten. Die moeten er allemaal op tijd zijn en aan de juiste specificaties voldoen. Dat hele proces moet dus heel goed worden gemanaged.

 

"Als we dit voor elkaar krijgen, kunnen we een enorme slag slaan."

 

Elk bedrijf moet individueel zijn automatisering op orde hebben, en daarnaast moet ook de informatie in en over de hele keten goed worden gestroomlijnd. Alle bedrijven hebben eigen systemen en die moeten met elkaar gaan communiceren en informatie uitwisselen.


3. Wat ziet u als grootste uitdaging om de transformatie naar de digitale economie te versnellen?

Het digitaliseren van de hele keten, in plaats van alleen maar de bedrijven. Dat is een enorme uitdaging. Er zijn al projecten op dit gebied en we zien dat veel partijen graag willen meedoen, maar het is heel complex. Als we het toch voor elkaar krijgen, kunnen we een enorme slag slaan. Iedereen beseft dat dit een belangrijk stuk is van de puzzel.

 

Lees verder op technologischeontwikkeling.nl

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn