Samen werken aan sleuteltechnologieën

Een interview met het nieuwe hightech-boegbeeld Marc Hendrikse

 

De Topsector High Tech Systemen & Materialen (HTSM) is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste exporteur van goederen en heeft daarmee zelfs de oer-Nederlandse agrifoodsector ingehaald. De vraag naar hightech-oplossingen neemt wereldwijd almaar toe. Met zowel grote als kleinere bedrijven samen hebben we in Nederland een sterke positie in specifieke (niche)markten van de hightechsector opgebouwd. Nederlandse hightechproducten worden wereldwijd toegepast in bijvoorbeeld medische apparatuur, halfgeleiderproductie, auto’s, logistieke systemen, vliegtuigen, satellieten en energiesystemen.


Nauwe samenwerking

HTSM-boegbeeld Marc Hendrikse: "Bedrijven, onderzoekers en overheid werken nauw met elkaar samen en stemmen hun doelen op elkaar af. Bedrijven werken met kennisinstellingen samen in de technische roadmaps, bedrijven werken met onderwijsinstellingen samen in Centres of Expertise (CoE) en Centra voor innovatief vakmanschap (CIV) en leveren de Topsectorbeurzen. En bedrijven werken met de overheid samen in de internationalisatieagenda."


"Samenwerking is de unique selling point van Nederland."


"Die positie moet worden versterkt en uitgebouwd. Daarvoor zetten we in de komende jaren een volgende stap in samenwerken. Samenwerking is de unique selling point van Nederland. We zijn goed in non-hiërarchisch samenwerken en in elkaars keuken kijken. Deze cultuur van open innovatie heeft vooral in de hightechsector gestalte gekregen. Het is gestoeld op vertrouwen. Een waarde die wereldwijd niet overal gemakkelijk te vinden is. Onze cultuur van samenwerken, ondernemerszin, handelsgeest en creativiteit helpt ons bij het vinden van hoogstaande hightechoplossingen. Voor de huidige én toekomstige uitdagingen."

 
Fors inzetten op sleuteltechnologieën

Maar open innovatie en samenwerking zijn niet voldoende, volgens Hendrikse: "Willen we door innovatie en exportgroei tot de internationale top blijven behoren en wereldwijd een cruciale bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, dan moet er fors ingezet worden op sleuteltechnologieën als nanotechnologie, fotonica, geavanceerde materialen en fabricage. Dan kunnen we er samen een succes van maken."

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn