Innovaties cruciaal voor betaalbaarheid zorg

Op 14 december 2017 verscheen de bijlage 'Medische Innovatie' bij Het Financieele Dagblad. Deze bijlage is onderdeel van een campagne van Mediaplanet. De artikelen uit de papieren bijlage staan ook op het online platform www.technologischeontwikkeling.nl.

 

Graag verwijzen wij naar het artikel 'Zorg van de toekomst', een interview met:

  • Daan Dohmen, CEO FocusCura & lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving;
  • Marc Hendrikse, Boegbeeld van de topsector HTSM;
  • Olivier Gerrits, Directeur Zorginkoop Zilveren Kruis; en
  • Igor Tulevski, Cardioloog en oprichter Cardiologiecentra Nederland

 

Lees verder op technologischeontwikkeling.nl

 

Onderstaand de tekst van het interview met Marc Hendrikse:

 

Zorg van de toekomst

 

Hoe ziet de zorg in Nederland er over vijf tot tien jaar uit? Kunnen we met behulp van medische innovaties de kwaliteit naar een hoger plan tillen?

 

"Innovaties in de zorg zijn cruciaal omdat we anders de zorg over vijf jaar niet meer kunnen betalen. De kwaliteit moet omhoog tegen lagere kosten, dat is een majeure operatie. Werkmodellen zullen moeten veranderen en de incentive moet zijn: ‘gezonder leven, in plaats van ziekte herstellen’.

 

Technologische innovaties maken het mogelijk dat veranderproces te versnellen. Met verfijnde sensoriek, snelle internetverbindingen en het koppelen van big data kunnen we kwetsbare mensen langer thuis laten wonen. Door monitoring kunnen we hen op afstand in de gaten houden en bij calamiteiten snel een diagnose stellen waarmee we voorkomen dat ze in het ziekenhuis of in een verpleeghuis belanden.

 

Een belemmering voor de nieuwe benadering zijn het huidige vergoedingensysteem en zorgstelsel in Nederland. Die zijn nog te veel gericht op mensen beter maken. Lastig is ook dat alle betrokken partijen, zoals zorginstellingen en zorgverzekeraars, mee moeten doen om tot een nieuw model te komen, met de patiënt als uitgangspunt.

 

Als topsector High Tech Systemen & Materialen dragen wij, samen met de topsector Life Sciences & Health, bij met technologische innovaties, zoals robotchirurgie, sensorsystemen en oplossingen op het gebied van e-health en big data. Vanuit onze industriële achtergrond kunnen we ook meehelpen een nieuwe structuur te ontwerpen voor de zorg.

 

"De kwaliteit moet omhoog tegen lagere kosten, dat is een majeure operatie"

 

Er moeten nieuwe verbindingen komen, zodat bijvoorbeeld zorgverleners en overheden niet gekokerd maar veel meer sámen werken. Stakeholders moeten meer denken en werken vanuit het proces voor de cliënt. Als we in een nieuw model optimaal gebruik maken van de technologische mogelijkheden, zal het zeker lukken om de zorg in Nederland binnen afzienbare tijd te verbeteren en ook nog betaalbaar te houden."

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn