Holst Centre houdt R&D met open innovatie betaalbaar

Holst Centre is een onafhankelijk open-innovatie R&D-centrum dat technologieën ontwikkelt voor energie en gezondheid. Denk aan verlichting, displays, zonnecellen op folie, draagbare elektronica voor gezondheidsmonitoring, preventie en zorg-op-maat. Het centrum is in 2005 opgericht door het Belgische IMEC en TNO, in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de Vlaamse regering.

 

Netwerk van partners

Holst Centre is gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven en telt inmiddels meer dan 250 medewerkers van 28 nationaliteiten en meer dan 50 industriële partners. Holst Centre is opgezet om bedrijfsleven, academische wereld en overheid bij elkaar te brengen voor grote en daarom vaak risicovolle innovatieprojecten die meerdere jaren duren. Managing Director Ton van Mol: “R&D wordt steeds duurder en complexer. Open innovatie maakt gebruik van het feit dat het grootste deel van de slimme mensen niet in jouw bedrijf werkt. Als je tegenwoordig wilt uitblinken heb je een brede samenwerking met meerdere bedrijven nodig. Je kunt niet meer op elk gebied de beste zijn.”

 

Risicospreiding en kostendeling

Voor het uitwerken van innovatie zijn vaak volledig nieuwe type materialen, technologieën en design nodig. “We zijn onder andere bezig met onbreekbare en waterdichte plastic schermen en displays die je in tegenstelling tot glas bijvoorbeeld kunt uitklappen”, zegt Van Mol. “Ook zijn we heel ver in het produceren van elektronische producten via een drukproces zoals bij kranten. Denk aan zonnepanelen en verlichting op folie. Onze elektronica voor draadloze gezondheidsmonitoring heeft al twee spin-offs opgeleverd: Life Science voor zwangerschap en Bloom voor incontinentie.”

 

Samen op weg

Holst Centre overlegt nauw met Holland High Tech over mogelijkheden en ontwikkelingen op hightechgebied. Van Mol: “Op hoog niveau sparren we over veranderingen en hoe we daarop kunnen anticiperen. We bespreken waar we goed in zijn, maken keuzes en springen vervolgens in op die ontwikkelingen die passen in onze gezamenlijk uitgestippelde roadmap. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we een aantal jaar ‘on topic’ kunnen werken en daardoor dé expert op een bepaald gebied worden. Holland High Tech helpt ons de juiste keuzes te maken.”

 

Financiële aanjager

De topsector en overheden zoals provincie Noord-Brabant zijn ook op financieel vlak belangrijk. Van Mol: “Je hebt aanjagers nodig, financiële support is daar een belangrijk onderdeel van. Uiteraard financieren de samenwerkende partijen een groot deel van de roadmap. Alle partners hebben vervolgens gezamenlijk recht op de R&D-resultaten. Die resultaten leveren heel Nederland nieuwe ontwikkelingen en werkgelegenheid op.“

 

Holland High Tech: Global Challenges, Smart Solutions

De Nederlandse hightechsector speelt een essentiële rol in het bedenken en realiseren van oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op het gebied van mobiliteit, gezondheid, duurzame energie, veiligheid en klimaatverandering, met technologieën die in Nederland stevig geworteld zijn. De sector is goed voor ruim de helft van alle private onderzoeksuitgaven in Nederland en is de grootste netto-exporteur. 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn