Nieuws MKB innovatie Digitalisering & Smart Industry Veiligheid Sleuteltechnologieën Energietransitie Circulaire economie

Op 4 april was de jaarlijkse ZIE 2024 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Samenwerkingen tussen bedrijven en sectoren in de Zuid-Hollandse industrie zijn nodig om de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag de dag op te lossen. Het thema van dit jaar was daarom ‘Nieuwe technologie voor de maakindustrie’. ZIE werd georganiseerd door Hi Delta en Mikrocentrum. 

Lees verder

Veiligheid en Defensie als groeimotor

Veiligheid & Defensie kan een nieuwe groeimotor worden voor de regio als de krijgsmacht geholpen wordt écht toekomstbestendig te worden. Indrukwekkend hoe Hans Kuijper met zijn MINDteam ervoor knokt om het Ministerie van Defensie te transformeren zodat het samen met MKB-ers kennis en innovatie kan mobiliseren om de oorlog van morgen te winnen.

Zuinig zijn op hotspots als Technology Park, Scale Smart Campus Leerpark, TU Delft Campus en NL Space Campus en er niet vanuit gaan dat die zichzelf wel bedruipen is van belang. Deze plekken moeten gekoesterd worden zodat we én de schaarse ruimte voor de maakindustrie effectief benutten én innovatie aanjagen door slim te clusteren.

ZIE 2024 had deze editie ook een primeur: de lancering van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland. Dit centrum wordt de centrale plek voor kennis en ervaring met cybersecurity in de gehele keten en is gericht op het vergroten van de cyberweerbaarheid door bedrijven te helpen met IT en OT veiligheid.

Naast ZIE als jaarlijks ankerpunt zijn sectorbrede initiatieven heel belangrijk, zoals de activiteiten van Hi Delta, Digitalzh, RoboCrops, en landelijke initiatieven als Einstein Telescope en NXTGEN Hightech - gelukkig allemaal op de beursvloer aanwezig.

Erik de Jong van H2L Robotics vertelde over zijn robot voor detectie en behandeling van zieke tulpen die inmiddels overal rondrijden. 90% van de problemen lossen ze op afstand op, van de laatste 10% weten ze bijna altijd de diagnose voordat ze er naartoe rijden. Op het IQ paviljoen kregen zepp.solutions, Skelex, Kalpana Systems, Battolyser Systems, Villari en SPECTRAL Industries een podium, stuk voor stuk parels om te koesteren en te helpen groeien.

ZIE 2024 is een netwerkactiviteit gericht op het bevorderen van netwerken en kennisdeling tussen het MKB via het MIT-programma van Holland High Tech.

Meer over de MIT-regeling

Nieuws MKB innovatie Digitalisering & Smart Industry Veiligheid Sleuteltechnologieën Energietransitie Circulaire economie