Gezondheidstechnologie Nieuws Gezondheid

Development of personalized MR-guided thermo-chemotherapy for breast conserving surgery (CARES)

Bijna 1 op de 3 borstkankerpatiënten krijgt chemotherapie voorafgaand aan een operatie om de tumor zodanig te verkleinen dat de borst behouden kan blijven. Dit lukt niet altijd. In zo’n geval moet de borst alsnog geamputeerd worden. 

Naar website NWO

Het CARES-programma werkt aan manieren om de chemotherapie te verpakken in warmtegevoelige vetbolletjes. Daarnaast wordt een systeem ontwikkeld voor nauwkeurige, magnetische resonantie gestuurde verwarming van de tumor. Door deze combinatie komt de chemotherapie heel precies in de tumor vrij. Dit leidt tot hoge medicijnconcentraties en succesvollere tumorverkleining, waardoor er minder borstamputaties nodig zijn.

NWO Perspectief

Perspectief is een programma van onze partner, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit jaar is een totaal budget van 27 miljoen beschikbaar, waarvan 23 miljoen van EZK en 4 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar liefst 115 bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zijn betrokken en zij dragen bijna 12 miljoen euro bij uit eigen middelen. Met het budget kunnen 106 onderzoekers de komende jaren aan de slag.

Programmaleider

Dr. Sergio Curto (ErasmusMC)

Deelnemende kennisinstellingen

Amsterdam UMC, ErasmusMC, Heinrich Heine Düsseldorf, Kantonsspital Aarau – Kantonsspital Baden, Ludwig Maximilians University, Technische Universiteit Eindhoven, UMC Utrecht, Universitätsklinikum Erlangen

Bedrijven

General Electric Healthcare, Lipoid, Philips, Sensius BV, Thermosome, Zurich MedTech

Andere maatschappelijke partners

Borstkanker Onderzoek Groep, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Fontys, Gasthuiszusters Antwerpen, Iridium Network, Inholland, Swiss Hyperthermia Network

Gezondheidstechnologie Nieuws Gezondheid