Nieuws Human Capital

Er is een nieuw overzicht van het praktijkgericht onderzoek dat op hogescholen in Nederland plaatsvindt. Deze eerste editie van de monitor vormt het startpunt om de realisatie en resultaten van investeringen in praktijkgericht onderzoek aan hogescholen in beeld te brengen. Het Rathenau Instituut werkt samen met de Vereniging Hogescholen aan de monitoring en data over praktijkgericht onderzoek.

Lees verder

Groei in beeld

In 2022 is afgesproken dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) jaarlijks 100 miljoen euro extra zal investeren in het praktijkgericht onderzoek. In de Monitor praktijkgericht onderzoek 2022 brengt het Rathenau Instituut de ontwikkelingen van het praktijkgericht onderzoek en de inzet van de middelen in kaart.

In 2022 besteedden de hogescholen in totaal 349 miljoen euro aan praktijkgericht onderzoek. De totale uitgaven aan praktijkgericht onderzoek groeiden ten opzichte van 2021 met 15%. De in competitie verkregen middelen voor praktijkgericht onderzoek groeiden tussen 2021 en 2022 met 19%; de uitgaven uit de rijksbijdrage groeiden met 14%. Ook de omvang van de onderzoeksgroepen aan hogescholen – de lectoraten – neemt toe. Tussen 2009 en 2022 kwamen er 237 lectoren bij en in 2022 tellen de hogescholen gezamenlijk 723 lectoren. Het totale personeel van het lectoraat nam tussen 2020 en 2022 toe met een stijging van 6,6% van het totale aantal fte’s. Het gaat naast lectoren dan om docent-onderzoekers, promovendi en ondersteunend personeel.

De monitor laat naast cijfers ook voorbeelden zien van hoe het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen bijdraagt aan het onderwijs en de arbeidsmarkt, en hoe het onderzoek impact maakt op de regio waarin hogescholen gevestigd zijn.

Nieuws Human Capital