Nijmegen en Gelderland investeren in Chip Integration Technology Center

Vijftien partijen uit het hele land willen samenwerken aan het oprichten van een Chip Integration Technology Centre (CITC) in Nijmegen. Daarmee willen ze een topcentrum creëren voor innovatie in chip-integratie en fotonica. De Provincie en de gemeente Nijmegen stellen respectievelijk 7,5 miljoen en 2 miljoen euro beschikbaar voor de komende 4 jaar.

 

Een groot aantal partijen uit het semicon-ecosysteem binnen én buiten de regio Nijmegen nam samen - onder aanvoering van Business Cluster Semiconductors Netherlands (BCSEMI NL), Novio Tech Campus en TNO- het initiatief om het CITC te creëren. Zij zijn erg blij met de financiële toezegging van de Provincie Gelderland en gemeente Nijmegen.

 

Ook de kersverse Nijmeegse coalitie ziet het belang in van dit innovatiecentrum:

‘’We faciliteren de vestiging van het Chip Integration & Technology Center (CITC) op de Novio Tech Campus. Het CITC is voor Nederland hét internationaal centrum waar wetenschap en bedrijfsleven samen onderzoek doen naar de innovatie van chips (semiconductors), nieuwe technieken en het toepassen daarvan. Het is een waardevolle toevoeging aan het cluster Health en High Tech (dat wereldspelers zoals NXP, Nexperia en Ampleon kent) én aan de economische ambities van Nederland op het gebied van fotonica. Om te kunnen investeren in Health en High Tech reserveren wij € 2 miljoen als investeringskrediet.‘’


Van belang voor alle topsectoren

Barry Peet directeur van het Business Centre Semiconductors (BCSEMI NL) over het belang de technologie: “Chipintegratie heeft belangrijke toepassingen in onze topsectoren. Zo maakt bijvoorbeeld Enzyre in Nijmegen een chip om bloedstolling snel en eenvoudig te meten. Deze chip bevat een stuk elektronica & microfluidica. Een typisch voorbeeld van chip integration. Dit geldt ook voor de inslikbare pil die de lichaamstemperatuur van sporters meet. Deze werd ontwikkeld door het eveneens Nijmeegse myTemp.”

 

Internationale positionering van de regio

Het topcentrum is van grote waarde voor de internationale positionering van de regio als place to be voor chipintegratie. Hiermee wordt talent aangetrokken en ingezet op innovaties voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

 

De regio Enschede – Nijmegen – Eindhoven beschikt over een complete keten in semiconductors. Van ontwerp, productie, verpakking en testen tot systeemintegratie en alle bijbehorende diensten. Ook ligt Nijmegen in het hart van Photon Delta, een van Europa’s belangrijkste innovatiehubs in fotonica.

 

Deelnemende partijen

De deelnemende partijen zijn: Ampleon, Advanced Packaging Center (APC), BCSEMI NL, Boschman, Nexperia, Novio Tech Campus, NXP, Photon Delta, Radboud Universiteit, Sempro, Sencio, TNO, Trymax, TUDelft en Universiteit Twente.

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn