Terugblik Holland High Tech Event voorjaar 2017

Op woensdag 12 april vond het drukbezochte Holland High Tech Event plaats. Deze editie stond in het teken van het verder versterken van de internationaliseringsstrategie van de Nederlandse hightechsector en werd in samenwerking met het Innovatie Attaché Netwerk georganiseerd.

 

Na de plenaire opening werd boegbeeld Amandus Lundqvist van het topteam High Tech Systemen en Materialen (HTSM) door dagvoorzitter Roderik van Grieken geïnterviewd over een terugblik en vooruitblik. Lundqvist: "De afgelopen tijd hebben we een goed werkend hightech-ecosysteem neergezet als basis. Zorg voor continuïteit en kijk nog meer naar maatschappelijke uitdagingen én vergeet tegelijk de sleutelgebieden niet."

 

Tijdens het rondetafelgesprek vertelden Marc Hendrikse, lid topteam HTSM en Benno Hüsken, directeur AutomotiveNL over de concrete verdiepingsslag van de internationalisering van roadmap Automotive. Hendrikse benadrukt het belang van een strategische meerjarenaanpak vanuit kennis waar wij als Nederlands bedrijfsleven het verschil kunnen maken:  "We moeten naar een georkestreerde inzet van mensen, activiteiten en middelen met als doel uiteindelijk nog meer banen en omzet. Automotive is hiervan een fantastisch voorbeeld.  Deze sector is uitgedaagd om te komen tot een propositie. Waarin zijn we sterk, wie zijn dat dan (namen en rugnummers), waar liggen onze kansen? En gebaseerd daarop wat gaan we dan doen, een meerjarig perspectief, met focuslanden. "

 

Hüsken vertelt: " Deze focus werkt, hebben wij gemerkt. Zo is tijdens een seminar in Parijs van begin december bij veel Franse partijen het besef ontstaan dat Nederland hen veel te bieden heeft op het gebied van elektrisch rijden. Om het wederzijdse enthousiasme om te zetten in concrete activiteiten, wordt er een specifiek Partners for International Business (PIB) programma voor de automotivesector in Frankrijk opgezet. Partijen zijn welkom om aan te sluiten."

 

Dr Konrad van Bayern Innovativ deed een oproep aan de Nederlandse hightech om ons nóg beter bekend te maken in Duitsland/Beieren: " We hebben veel en uiteenlopende expertises nodig om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken".  Dennis van Dijk, Sales Manager van Nijdra Group vult aan met een  tip over zakendoen in Duitsland: "Investeer tijd in het leren kennen van de culturele verschillen".

 

De heer Van der Eijk van de Innovatieraad in Berlijn sloot af door te benadrukken dat alles staat of valt met een goede voorbereiding: "Vaak vinden we een cluster-partner en organiseren we een diner of lunch voor het leggen van de contacten. Je moet zelf de contacten aanknopen en uitbouwen. Daarbij is een goede voorbereiding cruciaal."

 

Na het plenaire onderdeel in talkshowsetting gingen de deelnemers uiteen om tijdens parallelsessie van innovatie attachés  te horen wat aandachtspunten en kansen voor hightech-gebieden in verschillende andere landen zijn. Er was speciale aandacht voor de thema's Space, Medische technologie, Automotive en Fotonica.

 

 

Uiteraard was er weer ruim gelegenheid om de eigen internationale R&D- en innovatie-ambities te bespreken en vragen voor te leggen aan de innovatie attachés. Na afloop van het event kregen de deelnemers een special mee met actuele ontwikkelingen en kansen in de landen waar het Innovatie Attaché Netwerk actief is.

Bekijk de HTSM-special 2017 van het IA-Netwerk

 

Er werd traditioneel afgesloten met de verloting van ballonvaarten in de Holland High Tech-luchtballon en een borrel.

 

 

 

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn