Terugblik Hannover Messe 2016

Het bevestigen van de relatie tussen Duitsland en Nederland is belangrijk. Eind april 2016 hebben bedrijven, organisaties en kennisinstellingen binnen de hightechsector zich gezamenlijk weer gepresenteerd op de Hannover Messe. Deelnemers vonden het weer bijzonder nuttig om gezamenlijk ‘massa te maken’ onder de vlag van Holland High Tech, dit jaar zelfs in drie hallen.

 

De industriële vakbeurs bleek weer een uitstekend platform voor grote én kleine innovatieve bedrijven en kennisinstellingen om zich te presenteren. Fantastisch dat Minister-President Mark Rutte en Minister Bussemaker aanwezig waren en tijd namen voor gesprekken en publiciteitsmomenten.

 

Samen sterk

De propositie van de hightechsector werd onderstreept door de gemeenschappelijke presentatie van alle Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in alle hallen onder de oranje Holland High Tech-vlag van de hightechsector, in plaats van onder eigen merknamen of brancheverenigingen of algemene Holland branding. One Message, One Voice, One Face.

 

Holland High Tech House op de Hannover Messe 2016Holland High Tech House in hal 2

Industrie 4.0

Duitsland en Nederland lopen met hun innovatieve hightech bedrijven en kennisinstellingen voorop in de vierde industriële revolutie. Dit bleek zojuist weer op de belangrijkste industriebeurs ter wereld, de Hannover Messe. Minister-President Rutte benadrukte tijdens zijn bezoek aan de beurs, dat door een goede samenwerking nieuwe technologieën sneller en tegen lagere kosten op de markt gebracht kunnen worden. En de belangrijkste markt voor hun smart-industry-producten vinden Nederlandse ondernemers in Duitsland. Het is belangrijk dat ondernemers steun van de overheid krijgen om zich in Hannover te kunnen laten zien.

 

hightech toeleveranciers in hal 4 Hannover Messetoeleveranciers in hal 4

lectures Holland High Tech at Hannover Messe 2016lectures Holland High Tech

Hierna volgt een aantal reacties van deelnemers en bezoekers:

 

"Met hulp van de overheid worden de deuren gemakkelijker geopend, op het juiste niveau contacten gelegd en de drempels in totaal verlaagd."

 

" Onze flexibiliteit en creativiteit is een goed match met de Duitse Gründlichkeit."

 

De presentatie van de sector onder de Holland High Tech-paraplu heeft zichtbaarheid. Ik merk dat potentiële kennispartners en klanten naar het Holland High Tech House komen. Zeker zo belangrijk is de onderlinge verbondenheid die het oplevert als triple helix: kennisinstellingen met overheden en bedrijven: een week samen verbindt!"

 

"Ik heb veel bedrijven kunnen spreken uit het buitenland, maar ook - zeer nuttig – uit Nederland. Van de drie Messe-bezoeken afgelopen jaren, vind ik deze vorm  - Holland High Tech House hal 2 - het beste. Ik hoop dat we dit volgend jaar weer zo kunnen doen."

 

"Als je op de Hannover Messe hal 4 binnenkomt en het is daar ORANJE, dan zien onder andere alle Duitsers dat er in Nederland veel industrie zit."

 

"Als land onderscheiden we ons door te innoveren en te pionieren in een samenwerkende disruptieve industrie."

 

"Het lezingenprogramma op het centrale paviljoen in Hal 4 was een van de beste programma’s: praktisch, goede sprekers en in het Engels. Ik heb meerdere lezingen gevolgd, samen met collega’s."

 

"Beursdeelname heeft ook positieve invloed op het Human Capital dat nodig is voor innovatie en ontwikkeling van de technologiesector."

 

"Mooi dat MP Mark Rutte zoveel aandacht had voor studenten en spin-offs van universiteiten."

 

"Er was veel bezoek van elektrotechniek- en werktuigbouwkunde-studenten. Bij de talent-workshop waren diverse master-studenten. Het onderwerp PDEng is interessant voor hen. Er zijn veel folders verspreid onder passerende studenten. We nemen meer opleiding-specifieke brochures mee, volgend jaar!"

 

"Mooi was de internationale aandacht voor Big Science, bij de uitleg van Nikhef over het Seismic Attenuation System voor de Virgo zwaartekrachtgolf-detector."

 

"Het is voor ons zeker de moeite waard geweest om naar de Messe te komen. Wij hebben hier tijdens de eerste dagen een aantal mooie projecten binnengehaald. Dat waren ook geen voorspelbare contracten, het was niet van tevoren afgesproken of zoiets, het is gewoon tijdens de Messe gebeurd en de contracten zijn hier op de beursvloer getekend!"

 

 

Over de Hannover Messe

De Hannover Messe is de meest belangrijke ‘generieke’ beurs voor de Nederlandse hightech sector in Duitsland. Alle andere beurzen zijn op subsectoren gericht. Stevige exposure van de sector in Duitsland, een van de belangrijkste handelslanden, is van belang voor de economie van Nederland.

 

 

 

 

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn