Nieuws Systeem Engineering Human Capital Internationaal MKB innovatie

De centrale ontmoetingsplek voor de techindustrie

Of het nu gaat om scheepvaart, ruimtevaart of agri- en tuinbouw, onze samenleving kan niet zonder de technologische maakindustrie. Een van de keynotesprekers is Jan van der Tempel, CEO van Ampelmann Operations. Hij vertelt er over hoe zijn bedrijf, een leverancier van offshore loopbrugsystemen, uitgroeide van start-up tot wereldspeler.

Bron: Mikrocentrum

Een andere tak van sport

Samenwerking is al vanaf het begin af aan een hoofdthema bij Ampelmann. Dat is een van de boodschappen die de CEO wil overdragen tijdens zijn presentatie. Het bedrijf, ooit begonnen als spin-off aan de TU Delft, maakt loopbruggen die worden ingehuurd om op zee over te steken van een schip naar een boorplatform. Van der Tempel, uitvinder van het systeem, liet zich voor het ontwerp inspireren door een geheel andere tak van sport: die van de vliegtuigsimulatoren. ''Een presentatie op een conferentie in Berlijn bracht ons op het probleem van veilig overstappen op zee: het schip beweegt in alle 6 richtingen. Een vliegtuigsimulator kan diezelfde bewegingen maken, maar ook tegensturen. Het concept van Ampelmann was geboren. Zo zie je dat de start van Ampelmann eigenlijk al meteen begon met een cross-sectoraal idee. Inmiddels is Ampelmann uitgegroeid tot een echte wereldspeler, met grootse ambities. Momenteel staan de pijlen gericht op het energiezuiniger maken van de loopbrug. We zijn nu bezig de Ampelmann, zoals het systeem heet, te elektrificeren. Nu draait het nog op diesel maar het blijkt met 90 procent minder energie precies hetzelfde te presteren. Een enorme sprong voorwaarts dus.”

Samenwerken met andere bedrijven is spannend en uitdagend, maar brengt je uiteindelijk veel verder, aldus Jan van der Tempel.

Programma

Het programma van ZIE2023 is breed opgezet. Naast lezingen van diverse keynotesprekers, maken bezoekers op de beursvloer kennis met tientallen bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld op de Space, Robotica en Metaal paviljoens. Ook is er een Startup & Scale-up plein ingericht. Daarnaast zijn onder meer Rabobank, TNO en diverse scholen aanwezig.

Meer informatie

Nieuws Systeem Engineering Human Capital Internationaal MKB innovatie