Nieuws Human Capital MKB innovatie Diversiteit in tech

Vandaag op 8 maart Internationale Vrouwendag blikken we terug op de parallelsessie 'Meer vrouwen in de techniek', van het Holland High Tech event 2022. Tijdens deze parallelsessie hebben vier vrouwelijke sprekers rondom het thema 'Vrouwen in techniek' gesproken over: de feiten & cijfers, de rol van bias op de werkvloer, de praktijk en tips voor werkgevers. 

Meer vrouwen in de techniek

Nederland staat bekend als ruimdenkend en vooruitstrevend. Maar als je kijkt naar het aandeel vrouwen dat hier werkt in de techniek, dan lopen we mijlenver achter op andere landen. "In 2020 koos slechts 18% van de meiden voor een technische opleiding, terwijl bijna de helft kiest voor een exact vakkenpakket," illustreerde Sahar Yadegari, directeur-bestuurder van het VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, in haar presentatie. "Zelfs als ze in de techniek gaan werken, switchen ze binnen tien jaar veelal naar een baan buiten de techniek. Slechts 22% van de vrouwen blijft in de techniek, tegenover 52% van de mannen met eenzelfde achtergrond."

"Willen we meer vrouwen verleiden in deze sector te werken, dan moeten we met steviger maatregelen komen," aldus sessieleider Eva van den Boom, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs bij brancheorganisatie FME.

Vooroordelen

Vrouwen in de techniek krijgen vaak te maken met vooroordelen. Daarnaast spelen ook zaken als een laag vertrouwen in eigen kunnen, zich niet thuis voelen in een mannencultuur en de uitdaging om werk met gezin te combineren een rol. "Vrouwen hebben het gevoel dat ze zich extra moeten bewijzen bij hun leidinggevende en krijgen vaak te maken met grappig bedoelde opmerkingen van collega’s ," legt Van der Boom uit.  
 
Gelukkig zijn er bedrijven die zich bewust inzetten voor een vrouwvriendelijk beleid en bijvoorbeeld naar een x aantal vrouwen in managementfuncties streven. "Maar als je weinig vrouwen in dienst hebt, is het lastig ze aan te trekken. Voor iedereen geldt dat je je pas ergens thuis voelt als je je er verbonden voelt met anderen," aldus Van der Boom. "Daarom is het belangrijk om ook vrouwen in managementfuncties te hebben."

Lees meer op de pagina van de parallelsessie

Nieuws Human Capital MKB innovatie Diversiteit in tech