Nederlandse delegatie wekt interesse studenten MIT Boston

AcademicTransfer en High Tech NL bundelden de krachten om de gezamenlijke Nederlandse deelname aan de Boston MIT European Career Fair te organiseren. Negen bedrijven en universiteiten presenteerden zich als Holland High Tech en wekten hiermee goede belangstelling bij de studenten om in Nederland verder te studeren of te werken. 

 

Met steun van het Holland Innovation Network van het Nederlandse consulaat in Boston is onze hightechsector gepresenteerd aan masterstudenten, PhD’s en alumni met de bedoeling hen te interesseren voor een studie en carrière in Nederland. Meer dan 2.500 mensen schrijven zich jaarlijks in voor dit event.

 

Eerste resultaten

Dit jaar hebben naar schatting meer dan 250 mensen een serieus gesprek gevoerd met een of meerdere Nederlandse exposanten over een studie of carrière in ons land. In navolging op deze gesprekken zijn er door de Nederlandse delegatieleden ca. 75 gerichte “job interviews” gehouden. Ervaring uit voorgaande jaren leert dat gemiddeld 10-15% daarvan daadwerkelijk in Nederland aan de slag gaat. Zij zijn een welkome versterking van de R&D-afdelingen van bedrijven en instellingen zoals ASML, Prodrive, Vanderlande, VDL-ETG en TNO. Of studeren verder aan de Nederlandse universiteiten in bijvoorbeeld Groningen, Delft, Leiden of Eindhoven.

 

2e editie “Meet your future Dutch employer”

Voor de tweede keer hebben we voorafgaand aan de Fair een Meet & Greet georganiseerd op het kantoor van het Nederlands consulaat in Boston. De belangstelling was zo overweldigend dat het aantal inschrijvingen de capaciteit van de beschikbare ruimte oversteeg. Uiteindelijk werden meer dan 70 aanwezigen geïnformeerd door de presentaties High Tech NL, de bedrijven en AcademicTransfer. Na een introductie video van het International Welcome Centre North (IWCN) en het WTC Groningen volgde een gepassioneerde inleiding door Walter de Wit van het Nederlands consulaat en is aan de toehoorders gepresenteerd hoe aantrekkelijk het is om in Nederland te werken en te studeren. Uit de vele positieve reacties van de Nederlandse delegatie en de deelnemende studenten tijdens de perfect georganiseerde aansluitende netwerkborrel bleek dat dit initiatief wederom een schot in de roos was!

 

Spanning op de arbeidsmarkt
Nederlandse hightechbedrijven en onderzoeksinstellingen zijn continue op zoek naar talentvolle technici, vooral op het gebied van embedded systems, ict, health, semicon en chemie. Dat is een belangrijke reden om ook internationaal talent te werven. Mechanical engineers, physici, software engineers en -architecten zijn enkele van de veelgevraagde functies waarvoor onvoldoende aanbod is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit geldt niet alleen voor Nederland. Andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken zijn ook op jacht naar talent van de MIT. Daarom is het zo belangrijk voor de Topsector dat Nederland op een goede manier op de kaart wordt gezet voor buitenlandse professionals en studenten.

 

Gezamenlijk initiatief

Om meer impact te maken op de ECF presenteerden de deelnemende organisaties zich onder de Holland High Tech vlag. Deelnemers van deze editie: Prodrive, VDL-ETG, ASML, TNO, Vanderlande, Universiteit Leiden, TU/e, TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen.

 

Lees meer over het gezamenlijk initiatief

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ECF op MIT Boston, of wat Holland High Tech verder onderneemt om te zorgen voor voldoende technici voor de Nederlandse hightechsector? Neem dan contact op met Coen de Graaf, Program Director Human Capital Topsector HTSM: ... of 06 - 238 893 11.

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn