Calls Artificial Intelligence Veiligheid KIA Veiligheid Systeem Engineering Smart Industry Veiligheidstechnologie Sleuteltechnologieën

De samenwerking tussen mensen en (semi-)autonome systemen (mens-machine teaming) speelt een steeds grotere rol bij defensie- en veiligheid, bijvoorbeeld bij robots die drugslabs ontmantelen of systemen die betere informatie verzamelen. De call ‘Samenwerking tussen mens en (semi-)autonome systemen (KIC)’ focust op de verdere ontwikkeling van deze (semi-)autonome systemen, hun inzet in de maatschappij, en hun samenwerking met mensen. Voor een aanvraag kan minimaal €525.000 en maximaal €1.750.000 worden aangevraagd aan NWO-financiering. De doorlooptijd is maximaal 6 jaar. 

Meer informatie

Doel van de call

Het doel van deze call is om interdisciplinair onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan verdere ontwikkeling van de samenwerking tussen mens en (semi-)autonome systemen. Op dit gebied gaan technologische en sociale innovatie hand in hand. Binnen deze call wordt er gekeken naar maatschappelijke en organisatorische aspecten, ontwikkeling van technologie en verbetering van mens-machine teaming. Er is behoefte aan verdere ontwikkeling van AI- en (semi-)autonome systemen met aanvullend oog voor robuustheid en optimalisatie van dergelijke systemen en hun inzet. Speciale focus ligt op de succesvolle transitie naar het gebruik van (semi-)autonome systemen door overheidsorganisaties in het defensie- en veiligheidsdomein, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van de primaire taken. 

Onderzoeksvoorstellen

Onderzoeksvoorstellen dienen zich te richten op één van de volgende onderzoeksgebieden:

  • betrouwbaarheid & veerkracht
  • veiligheid
  • robuustheid

Elk onderzoeksvoorstel integreert onderzoek naar de volgende universele aspecten: 

  • mens-machine teaming
  • de maatschappelijke en organisatorische aspecten
  • de ontwikkeling van AI
  • de ontwikkeling van techniek  

Onderzoekers uit alfa-, bèta- en gammadisciplines, evenals onderzoekers aan hogescholen, worden uitgenodigd om een gezamenlijk projectvoorstel voor deze call in te dienen. Om dit mogelijk te maken zal NWO na publicatie van de call een matchmakingsbijeenkomst organiseren.

NWO-financiering

Voor een aanvraag in deze call for proposals kan minimaal €525.000 en maximaal €1.750.000 worden aangevraagd aan NWO-financiering. Daarmee financiert NWO maximaal 70% van de totale projectomvang; de rest van het projectbudget wordt ingebracht via de verplichte cofinanciering. De maximale looptijd van het voorgestelde project is 6 jaar.

Belangrijke data

  • indienen vooraanmeldingen: 25 mei 2023
  • indienen van aanvragen: 5 oktober 2023

Naar de call for proposals

Calls Artificial Intelligence Veiligheid KIA Veiligheid Systeem Engineering Smart Industry Veiligheidstechnologie Sleuteltechnologieën