Hannover Messe 2019|110 exposanten tonen hun hightech innovaties in oranje gekleurde paviljoens

Op het gebied van techniek is er één beurs wereldwijd die met kop en schouders boven alle andere uitsteekt: de Hannover Messe. Dit jaar nam Nederland met ruim 110 exposanten een prominente plek in op deze grootste industriële beurs ter wereld. Zij toonden onder de vlag van Holland High Tech hun producten en diensten in vier paviljoens; het Holland High Tech House in hal 2, het Holland High Tech Industrial Supply Pavilion in hal 4, het Holland High Tech Smart Industry House in hal 8 en het Holland High Tech Green and Smart Mobility House in hal 28.

 

De juiste partner voor technologische oplossingen
Insteek van dit jaar was wederom te laten we zien dat Nederland de juiste partner is in het vinden van technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die wereldwijd spelen op gezondheid, mobiliteit, energie, veiligheid en het klimaat. Ook werd onze wijze van samenwerken in interdisciplinaire teams met zowel publieke als private partners met onze Duitse partners gedeeld. Deze Triple Helix aanpak is de basis voor ontwikkeling van innovatieve producten waar Nederland bekend om staat.

 

Enkele highlights Hannover Messe 2019:
- De Nationale Samenwerkingsgenda Composiet: Marcus Kremers van CompositesNL presenteerde de opzet van deze agenda waarin voor het eerst de innovatie-activiteiten binnen Nederland op nationaal niveau gebundeld zijn. Duitsland en Nederland zijn beiden voorlopers in deze markt.
- Presentatie van een gezamenlijke actieagenda van het Nederlandse platform Smart Industry en het Duitse Platform Industrie 4.0. In het plan staat de wens om als Nederlandse en Duitse industrie intensief samen te gaan werken met een focus op het versterken van de concurrentiekracht en weerbaarheid van met name het midden- en kleinbedrijf onder andere door het vormen van Europees netwerk van smart factories die samenwerken in internationale toeleveringsketens. Lees hier alle samenwerkingspunten.
- Kennismaking van 450 Nederlandse scholieren en 50 docenten met internationale techbedrijven & kennisinstellingen. Staatssecretaris Mona Keijzer sprak in dit kader over het belang van professionals in technologie & technische wetenschap.
- Een Innovatie Hackathon: teams van internationale wetenschappers, studenten, mkb en start-ups werken aan maatschappelijke oplossingen en presenteerden die tijdens de Hannover Messe aan staatssecretaris Mona Keijzer.
- NWO onderzoekers van het stimuleringsprogramma Take-Off  toonden hun microdrones voor gerichte insectenbestrijding aan staatssecretaris Mona Keijzer.
- Veel demonstraties van de laatste hightech innovaties, onder andere slimme laadpalen met backoffice, de vliegende auto, zonne-auto, robotica en Artificial Intelligence toepassingen van de technische universiteiten. En ook de fotonica oplossingen uit Nederland kregen uitgebreid aandacht.
- Diverse inhoudelijk tours met Duitse en Nederlandse partners, die ofwel op de Duitse presentatiestand startten, of daar eindigden.


Samenwerken onder de oranje Holland High Tech vlag
De Hannover Messe is door het team Internationalisering van de topsector HTSM aangemerkt als strategische beurs. Marc Hendrikse, Carina Weijma en Rik Boddëus van het team Internationaal vertegenwoordigden de sector HTSM. Om onze Nederlandse hightech boodschap kracht bij te zetten was er een bestuurlijke afvaardiging. Staatssecretaris Mona Keijzer en SG Maarten Camps waren onze gasten in de diverse paviljoens.

De brancheorganisaties FME en de Metaalunie zijn zeer actief betrokken; naast alle voorbereiding in samenwerking met Brainport Industries, NEVAT en Mikrocentrum, coördineren zij de Holland High Tech paviljoens en ondersteunden de Nederlandse deelnemers bij het leggen van contacten met nieuwe opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

Onze focus voor Hannover Messe 2019 lag op samenwerking met Duitse partners. Binnen Nederland een bruisende samenwerking onder de oranje Holland High Tech vlag! Dank aan de inzet van alle bedrijven, organisaties en kennisinstellingen, het ministerie van Economische Zaken, de RVO, en de Nederlandse ambassade in Berlijn!


Terugluistertip Radio 1 Spraakmakers reportage Hannover Messe met commentaar van Ineke Dezentjé Hamming van FME en oud EZK-minister Annemarie Jorritsma.

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn