Nederlandse conferentie Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM)

 

De Nederlandse conferentie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) vindt plaats op vrijdag 29 juni en wordt georganiseerd door de ECCM-adviescommissie.

 

INSCHRIJVING

Aanmelden kan tot en met woensdag 20 juni. Meldt u nu aan.

 

Opzet van de conferentie 

 • Eendaagse conferentie met  wetenschappelijke keynote-lezingen uit de academische wereld, de industrie en NGO’s. Aan de parallelsessies zullen Nederlandse wetenschappers (groepsleiders), vertegenwoordigers van de industrie en van NGO’s bijdragen leveren aan een aansprekend programma.
 • Datum: Vrijdag 29 juni 2018 (9.00-18.00uur)
 • Locatie: NH Hotel, Den Haag
 • Deelname: gratis, inclusief lunch. Registratie op basis van first come, first serve.
 • Voertaal: Engels

 

De key note speakers zijn:

 • Ir. Diederik Samsom, voormalig politicus, adviseur in groene energievoorziening, onderhandelaar voor het Nederlandse Klimaat-akkoord, Nederland
 • Dr. Kathy Ayers, Vice President, Research and Development, Proton OnSite, VS
 • Prof. Dr. Robert Schlögl, Max-Planck-Institut für Chemische Energiekonversion, Duitsland
 • Dr. Ajay Mehta, Shell - Long Range Research and New Energy Technologies, VS
 • Prof. Dr. Ib Chorkendorff, Technical University of Denmark, Denemarken
 • Dr. Günter Schmid, Siemens, Duitsland 
 • Prof. Dr. Annick Hubin, Vrije Universiteit Brussel, België
 • Dr. Pieter Boot, PBL Nederland, Planbureau voor de Leefomgeving, Nederland
 • Dipl.-Ing. Thomas Bürgler - voestalpine Stahl, Head of Research and Development Ironmaking, Linz, Oostenrijk 
 • Dr. Behnam Taebi, Technische Universiteit Delft, Nederland

lees meer over hen op de pagina van CO2neutraalin2050.nl

 

Thematische parallelsessies
De parallelsessies komen overeen met de drie hoofdstukken van het ECCM-rapport:
o Systeemintegratie van elektrolyse
o Innovatieve elektrochemie en materialen
o ECCM: opleidingen, kennisuitwisseling, bestuur

 

Download het volledige programma.

 

REIKWIJDTE VAN DE CONFERENTIE
Het is duidelijk dat in ons energiesysteem van de toekomst hernieuwbare elektriciteit een belangrijke rol zal spelen tijdens de overgang naar een koolstofarme energievoorziening. Deze overgang wordt vergemakkelijkt door CO2-doelstellingen van nationale overheden en vereist een grote uitbreiding van elektriciteitsvoorzieningen. Echter, in de toekomst zal er nog steeds behoefte zijn aan brandstoffen (voor de luchtvaart, scheepvaart en zwaar wegtransport) en aan chemische producten en materialen. Deze activiteiten en bijbehorende productieprocessen zijn nu verantwoordelijk voor meer dan 35% van de CO2-emissie wereldwijd. Het is een grote uitdaging om deze brandstoffen en chemische producten te produceren door middel van hernieuwbare elektriciteit, op basis van biomassa en/of CO2.

Bovendien zijn er oplossingen nodig voor de scheve balans tussen productie en verbruik van elektriciteit. Deze oplossingen liggen in het verbinden van netwerken en productiecapaciteit (interconnectie), het zorgen voor een optimaal evenwicht tussen vraag en aanbod, en in de directe opslag van elektrische energie. Opslag van elektriciteit in accu’s of vergelijkbare systemen is een optie, evenals elektrochemische productie van chemicaliën als energiedrager. Elektrochemische conversie is een veelbelovende optie voor opslag op lange termijn, omdat deze technologie gemakkelijk schaalbaar is met betrekking tot de hoeveelheid energie.

Tijdens de conferentie worden de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap en techniek gedeeld door internationale keynote-sprekers uit de academische wereld en de industrie. Nederlandse wetenschappers en vertegenwoordigers van de industrie leveren bijdragen aan een aansprekend parallelprogramma dat gerelateerd is aan het thema van de conferentie. Nationale initiatieven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling die betrekking hebben op het ECCM-thema worden tijdens de conferentie aangekondigd.

 

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn