Missie Oost-Duitsland fotonica, semicon/sensoren

Bent u geïnteresseerd in nauwer samenwerken met technologieclusters uit Thüringen, Oost-Duitsland, op het gebied van fotonica- of semiconductortechnologie? Ga dan van 7 tot en met 10 februari 2017 mee met de economische missie onder leiding van minister Ploumen. De missie bezoekt de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Tegelijk met de missie brengt het koninklijk paar een werkbezoek aan Oost-Duitse deelstaten om brede onderlinge relaties verder te versterken.

 

Aanmelding gesloten

 

Fotonica is een van de centrale kerncompetenties van de Duitse industrie met toepassingen in tal van sectoren als de automotive industrie en de curatieve zorgsector. En met lithografische technieken worden halfgeleiders en sensors geproduceerd, waarmee een relatie tussen de fotonica- en de halfgeleider/sensor-industrie is gelegd. Zie onder andere de nauwe samenwerking tussen ASML en Carl Zeiss.

 

Jena, centrum van de fotonische industrie

Jena, gelegen in de deelstaat Thüringen, geldt als een zwaartepunt van de fotonische industrie in Duitsland. Er bestaat een hecht cluster (OptoNet) en een ecosysteem van kennisinstellingen (o.a. Fraunhofer IOF, Institut für Photonische Technologien en het Abbe Centre of Photonics), grote concerns (Carl Zeiss, Jenoptik, Schott) en ongeveer 175 kleinere bedrijven. De totale omzet bedroeg in 2014 € 2,85 miljard (R&D 10%).

 

Thüringen Sensorland

Ondertussen presenteert Thüringen zich ook als Sensorland, omdat 25% van de in Duitsland geproduceerde sensors uit deze deelstaat komt. Veel bedrijven en kennisinstellingen in de halfgeleiderindustrie bevinden zich in de driehoek Erfurt – Jena – Ilmenau, waaronder bekende namen als X–Fab, Melexis, Vistec Electron Beam en EADS – Jena Optronik. Naast de fotonische kennisinfrastructuur, onderzoekt het Fraunhofer-Institut für Keramische Technologien und Syteme (IKTS) onder meer keramische toepassingen bij de packaging van halfgeleiders, terwijl het Institut für Mikro- und Nanotechnik van de TU Ilmenau toegepast onderzoek op deze gebieden uitvoert.

 

Programma economische missie

Het programma op de eerste dag zal bestaan uit een Nederlands-Duits Pitch&Match-event in Jena om elkaar als clusters en één-op-één beter te leren kennen. De eerste dag wordt afgesloten met een Trade Dinner voor de delegatie-leden en hun gasten. Op de tweede dag staan bezoeken aan bedrijven en instituten op het programma, met deelprogramma’s op het gebied van fotonica en semi-conductortechnologie.

 

Meer informatie en aanmelden (via RVO.nl)

 

 

Naar overzicht
Delen:
TwitterLinkedIn