QuTech (het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO) en Japans bedrijf Fujitsu werken al drie jaar intensief samen op het gebied van onderzoek naar spin-qubits in diamant. Het is een project dat is gericht op de ontwikkeling van een modulaire quantumcomputer en wordt gedeeltelijk gefinancieerd door PPS-toeslag van Holland High Tech. Als gevolg van dit succesvolle partnerschap wordt nu in Delft het Fujitsu Advanced Computing Lab opgericht.

Meer informatie over het onderzoek van Fijutsu en Qutech

Het doel van het lab is het stimuleren van de ontwikkeling van geavanceerde quantumcomputertechnologieën en -applicaties. In deze vorm is het voor Fujitsu op quantumgebied de eerste samenwerking met een universiteit buiten Japan. 

Na de partnerschappen van QuTech met grote partijen als Intel en Microsoft, is dit initiatief van Fujitsu een nieuw voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen wetenschap en industrie. De vooraanstaande wetenschappelijke positie die Nederland en QuTech in internationaal verband hebben opgebouwd, begint economische vruchten af te werpen.

Het ecosysteem van quantumbedrijven in Delft is nu in omvang vergelijkbaar met QuTech, dat voor veel van hen het startpunt was. Het in Delft aanwezige talent op het gebied van quantumtechnologie – in totaal kun je spreken van zo’n 800 professionals – trekt niet alleen grote partijen als Fujitsu, maar ook nieuwe buitenlandse startups die Delft en Nederland kiezen als vestigingslocatie. 

Foto: Fujitsu Advanced Computing Lab in Delft