NEUROTREND, ontwikkeld door een consortium waaronder het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC) onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven, is een neuropsychologisch onderzoek dat zich richt op het verbeteren van de selectie van behandelingsstrategieën voor depressie. De focus ligt op het identificeren van MRI-gebaseerde biomarkers die kunnen helpen bij het verbeteren van de selectie van de juiste behandeling.

Lees meer

Depressieve stoornissen zijn veelvoorkomende psychische aandoeningen die worden gekenmerkt door langdurige perioden van abnormale somberheid, verlies van interesse en het onvermogen om plezier te ervaren. Deze aandoeningen kunnen aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven, waardoor het van cruciaal belang is om ze zo snel mogelijk te behandelen.

Het huidige proces van het bepalen van de optimale behandelingsstrategieën voor depressie is echter inefficiënt. Slechts ongeveer een derde van de mensen met een depressie ervaart verbetering van de symptomen na de eerste behandeling. NEUROTREND streeft ernaar dit proces te verbeteren door gebruik te maken van geavanceerde neuroimaging-technieken om biomarkers te identificeren die kunnen helpen bij het voorspellen van welke behandeling het meest effectief zal zijn voor individuele patiënten. Dit kan leiden tot een meer gepersonaliseerde aanpak van de behandeling van depressie, waardoor de kans op een succesvolle uitkomst wordt vergroot en de behandelingsrespons wordt verbeterd.

Partners

Technische Universiteit Eindhoven, Kempenhaeghe Epilepsy and Sleep Center, Philips Eindhoven, GGzE, HOBO Heeze BV en Eindhoven Engine.

Foto: PhD Jesper Pilmeyer