Hannover Messe 2023 was een groot succes. De beurs bracht veel ondernemers, politici, wetenschappers en nieuwe ideeën bij elkaar. Nederland presenteerde zich op de beurs onder de titel ‘Integrating Industries for a Smart Sustainable Future‘. Hiermee wil Nederland laten zien hoe door internationaal nauw samen te werken, integrale slimme en duurzame oplossingen kunnen worden ontwikkeld. De organisatie was in handen van FME, de Koninklijke Metaalunie, RAI Automotive, FIER Automotive, RVO, de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken en Klimaat en de posten in Duitsland. In deze terugblik lichten we de volgende onderdelen uit: vier videoverslagen van de Hannover Messe, het verslag van de internationale discussie 'Women in Tech', de liveblog van de Hannover Messe & Hannover Messe in beeld.

Lees verder

In het paviljoen was er de hele week een druk programma en werden veel drukbezochte presentatie gegeven. Hiernaast werden we ook vereerd met veel hoogwaardigheidsbekleders, zoals de Duitse staatssecretaris voor Onderwijs en Onderzoek Sabine Döring en de Nederlandse minister Micky Adriaansens van ministerie van Economische Zaken en Klimaat. FME-voorzitter Theo Henrar en Holland High Tech boegbeeld Marc Hendrikse bespraken met hen hoe we research tussen Nederland en Duitsland kunnen intensiveren, zodat we kunnen komen tot goede Europese innovatiepartners. Daarnaast bezochten onder andere de Vlaamse minister-president Jan Jambon en diverse Nederlandse Kamerleden het paviljoen. Er zijn dus veel vruchtbare contacten gelegd en de samenwerking met Duitsland is door deze beurs verder versterkt.

Minister Mickey Adriaansens ontmoet Nederlandse ondernemers

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens heeft met haar bezoek aan de Hannover Messe 2023 zich ingezet voor het versterken van innovatie in Nederland.

''Innovatie zit in ons bloed. Dat blijkt ook hier op de Hannover Messe. Ik ben trots op de innovaties van onze bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld chips, waterstof en batterijen.''

Wat minister Adriaansens betreft is samenwerking in innovatie met Duitsland cruciaal voor het behoud van de sterke positie van Nederlandse bedrijven in de wereld.

''Samen met onze Duitse buren kunnen we meer investeren en kennis omzetten in innovatie en producten. Daarom spreek ik in Hannover ook met Duitse ondernemers, kennisinstellingen en politici.''

Holland High Tech-voorzitter Marc Hendrikse begeleidde de minister in Hannover.

''Als Nederlandse industrie kunnen we meehelpen in de grote transities van dit moment. We moeten laten zien wat we hier in Europa samen kunnen doen, ook om de afhankelijkheid van Azië en de Verenigde Staten te reduceren. Duitsland en Nederland kunnen hierin ongelooflijk goed samenwerken.''

FME-voorzitter Theo Henrar is ook onderdeel van de delegatie en mede-organisator van het Holland High Tech Paviljoen op de beurs. Hij benadrukt hoe belangrijk het is voor de Nederlandse industrie zich te presenteren in Duitsland.

''We willen niet alleen een goede handelspartner zijn, maar ook een goede technologie- en innovatiepartner.''

Bekijk de after video van Minister Micky Adriaansens op de Hannover Messe 2023