De opeenhoping van plastic afval op stortplaatsen en in natuurlijke omgevingen is een van de grootste huidige milieuproblemen. De langzame afbraak van plastic afval onder natuurlijke omstandigheden vraagt om innovatieve circulaire oplossingen. De uitdaging bij het recyclen van brillen ligt in het effectief scheiden van de verschillende gebruikte materialen, zoals glas, metalen en kunststoffen. Het recyclen van deze specifieke en kleine afvalstroom is moeilijk kosteneffectief te krijgen. Dit leidde tot het RE-design for Circular Eyewear FRAMEs (REFRAME) project van Ace & Tate in samenwerking met TU Delft en M2i.

Circulair brillenframe

Ace & Tate, als koploper op het gebied van duurzaamheid in de brillenmarkt, is toegewijd aan het verminderen van de impact op het milieu bij elke beslissing die ze nemen. De uitdaging bij het recyclen van brillen ligt in het effectief scheiden van de verschillende gebruikte materialen, variërend van glas, metalen en kunststoffen. De kosteneffectiviteit van het recyclen van deze specifieke en kleine afvalstroom vormt een ander obstakel. Dit leidde tot het RE-design for Circular Eyewear FRAMEs (REFRAME) project van Ace & Tate in samenwerking met de TU Delft en M2i.  
 
Hoewel het doel was om een circulair brillenframe te ontwikkelen, bleek in dit project dat dit niet haalbaar is. De reden is dat het traditionele productieproces van brillen 80% restmateriaal oplevert, welke ook nog eens een hoge koolstofvoetafdruk geeft, en het merendeel van de brillenproducenten zich in China bevindt. In plaats van een circulair frame heeft een andere applicatie die lokaal geproduceerd kan worden de voorkeur, zoals boekstandaards, tafelbladen, spiegeldragers, etc. Op deze manier heeft Ace & Tate meer ontwerpflexibiliteit zonder te worden beperkt door zijn productportfolio. Door het productieproces en de locatie te beheersen, worden ook minder koolstofvoetafdruk en afvalmaterialen gegenereerd.  
 
Het project heeft met succes een praktische recyclingroute ontworpen met toepassingsmogelijkheden, gebaseerd op economische en duurzaamheidsanalyses. Het koppelde Ace & Tate ook met industriële partners om mogelijke oplossingen voor het recyclen van brillenafval verder te verkennen. Ace & Tate kan nu verder gaan met het ontwerp om het recyclingproject naar een hoger niveau te tillen met de hulp van de industrie. Binnenkort wordt een unieke route voor het recyclen van brillen op de markt gebracht door Ace & Tate.