Optische indicatoren zijn autonoom responsieve materialen die een visueel signaal geven als reactie op een prikkel van de omgeving. In dit project bij TU/e zijn verscheidene principes bestudeerd voor de ontwikkeling van nieuwe indicatoren, gebaseerd op structurele kleur gecreëerd door polymeren van cholesterische vloeibare kristallen. In de toekomst kan de commerciële toepassing van deze veelbelovende indicatoren een impact hebben voor het management van bederfelijke verbruiksartikelen. 

Deze kleurrijke polymeren kunnen gebruikt worden voor het fabriceren van non-elektronische indicatoren die een wijziging in kleur vertonen na blootstelling aan een stimulus zoals een temperatuur wijziging of de aanwezigheid van een gas. 
 
Twee bestaande indicator response mechanismen zijn verder ontwikkeld: één daarvan zet nu gevaarlijke organofosfaat dampen vast en is op die manier een nieuwe substantie indicator. De andere is verbeterd door het mogelijk maken van kleurpatronen te implementeren in een bestaande tijd-temperatuur integrator applicatie. Daarnaast werd een uitsluitend fysisch vernet polymeer systeem gebruikt wat resulteerde in nieuwe response mechanismen, exclusief voor indicatoren gebaseerd op polymeren van vloeibare kristallen. Twee verschillende systemen illustreren de bijzondere eigenschappen die voortkomen uit deze nieuwe aanpak. In de toekomst kan de commerciële toepassing van deze veelbelovende indicatoren een impact hebben voor het management van bederfelijke verbruiksartikelen. 

Lees het proefschrift