Nu apparaten steeds kleiner maar ook krachtiger worden, lopen we met de traditionele productietechnieken tegen grenzen aan. Om aan de stijgende vraag te voldoen moet elektronica steeds sneller van de band rollen. Impulse Printing is een nieuwe techniek binnen de additive manufacturing die snelle oppervlakte verhitting gebruikt om patronen met een hoge-resolutie overzet te zetten. Zodra het oplosmiddel op het verhitte oppervlak zijn kookpunt bereikt, wordt het een gas en ontstaat een hoge druk. Door deze druk wordt de inkt met zeer hoge snelheid op het substraat overgezet. 

 
Een van de uitdagingen bij geprinte elektronica is het enorme gat tussen dure, hoge-resolutie lithografie en goedkopere – maar ook minder fijnmazige – printtechnologieën. TNO bij Holst Centre heeft een revolutionaire printtechniek ontwikkeld die dit gat opvult. Geschikt voor de volgende stap in productie. 
 
Impulse Printing is een nieuwe techniek binnen de additive manufacturing die snelle oppervlakte verhitting gebruikt om patronen met een hoge-resolutie overzet te zetten. Zodra het oplosmiddel op het verhitte oppervlak zijn kookpunt bereikt, wordt het een gas en ontstaat een hoge druk. Door deze druk wordt de inkt met zeer hoge snelheid op het substraat overgezet. 
 
Impulse Printing heeft een aantal unieke kenmerken. Het kan elementen van enkele micro- tot vele millimeters printen, met aspectratio’s tot wel 0,5. Omdat de inkt vanaf een oppervlak vrij komt, wordt het niet blootgesteld aan dwarskrachten, zodat er met verschillende viscositeiten gewerkt kan worden. Met Impulse Printing kunnen dan ook de meest voorkomende productieuitdagingen opgelost worden. Zeer vloeibare inktsoorten kunnen worden gebruikt op bijna alle oppervlakken en patronen kunnen zelfs om substraten heen geslagen worden. 
 
Impulse Printing is een contactloze technologie met een hoge doorloopsnelheid. Daarmee is het geschikt voor grote substraten, die bijvoorbeeld bij roll-to-roll processen worden gebuikt. Het ontwerp is gebruiksvriendelijk en kan snel worden terugverdiend. Het kan dan ook naadloos worden geïntegreerd in veel bestaande productieprocessen. Bovendien genereert deze oplossing minder afval dan bestaande productietechnieken, omdat het minder energie en inkt verbruik. 
 
Om Impulse Printing schaalbaar te maken is het vorig jaar ondergebracht in de start-up Fonontech. 

Meer informatie