KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën Nieuws Quantumtechnologie Valorisatie & Marktcreatie

Nederland staat aan het begin van een quantumrevolutie: quantumcomputers maken in de toekomst waarschijnlijk extreem moeilijke berekeningen mogelijk. Zo kunnen ze zelfs helpen bij de ontwikkeling van medicijnen of het verbeteren van weersvoorspellingen. Het programma Quantum Delta NL heeft als doel een nieuwe digitale hightechindustrie te bouwen.

Pieter de Witte, director research programmes & IP bij Quantum Delta NL vertelt over de mogelijkheden van quantumcomputers: “We verwachten met quantumsensoren heel precies het waterpeil in de gaten te kunnen houden. Dat is voor een land als Nederland essentieel. Zeker met het oog op klimaatverandering en de stijging van de waterspiegel. Wel is er nog een lange weg te gaan. Zeker voor de ontwikkeling van de quantumcomputer zijn nog vele jaren nodig.”

Breed programma

Voor het bouwen van een nieuwe digitale hightechindustrie zijn 4 onderdelen belangrijk: 

  • het stimuleren van onderzoek en innovatie;
  • het bouwen aan een ecosysteem van ondernemers;
  • het ontwikkelen en aantrekken van talent;
  • toepassen van maatschappelijk impact van quantum.

De Witte: “Quantum Delta NL is een breed programma. We bouwen een ecosysteem en halen zoveel mogelijk kennis uit universiteiten. En daar moeten we ondernemers én investeerders bij vinden. Dat zorgt voor allerlei uitdagingen. Bijvoorbeeld toegang tot investeringen. Het ontwikkelen van dit soort technologieën is heel duur. Daarom heb je extern kapitaal nodig. Dankzij het Nationaal Groeifonds hebben we al grote stappen kunnen zetten.”

Lees meer

KIA Sleuteltechnologieën Sleuteltechnologieën Nieuws Quantumtechnologie Valorisatie & Marktcreatie